Сторінка 1 з 1

Планета мавп (фільм, 2001)

Додано: Чет травня 30, 2024 6:43 pm
nexus
«Планета мавп» (англ. Planet of the Apes) — американський фантастичний бойовик режисера Тіма Бертона, що вийшов 2001 року. У головних ролях Марк Волберг, Тім Рот, Гелена Бонем Картер. Стрічку створено на основі однойменного роману П'єра Буля[5].

Розробка рімейку «Планета мавп» розпочалася в 1988 році сценаристом Адамом Ріфкіним. Його проєкт ледь не досяг етапу препродакшену, перш ніж його скасували. Сценарій Террі Хейса під назвою «Повернення мавп» передбачав участь Арнольда Шварценеггера під керівництвом Філіпа Нойса. Олівер Стоун, Дон Мерфі та Джейн Хемшер повинні були продюсувати фільм. Але між Хейсом і фінансистом/дистриб'ютором компанією 20 Century Fox виникли творчі розбіжності. Пізніше з таким же результатом до проєкту долучалися Кріс Коламбус, Сем Хемм, Джеймс Кемерон, Пітер Джексон та брати Г'юз.

Зі сценарієм Вільяма Бройлза-молодшого Тім Бертон взявся режисувати проєкт. Пізніше Лоуренс Коннер і Марк Розенталь переписали сценарій; знімання відбувалося з листопада 2000 по квітень 2001 року. Він отримав неоднозначні відгуки. Продюсерами стали Річард Д. Занук і Ральф Вінтер[5]. Вперше фільм продемонстрували 26 липня 2001 року у Гонконзі[1]. В Україні фільм у кінопрокаті не демонструвався[1][6].

Попри фінансовий успіх, 20th Century Fox вирішила не створювати продовження, проте пізніше перезавантажила франшизу в 2011 році фантастичним бойовиком «Повстання планети мавп».

http://24420.if-ix.org/Планета_мавп/